Berikning/Aktivering/Lek & Rädsla

Lite roliga, nyttiga och ibland helt onödiga träningar, men vi har kul och vi gör någonting istället för ingenting! :-)

I samarbete med

Moderna Djurförsäkringar

har jag och Silver gjort flertal filmer som ligger på deras hemsida under Tips & Råd

Här är en Instruktionsfilm om Inklickning och en med Berikning

Berikning

 

Berikning stimulerar naturliga beteenden, bara för att våra hundar inte lever i sin ursprungliga miljö betyder det inte att de inte har sina ursprungliga behov. Berikning bygger på att djuren ska få utlopp för sina medfödda beteenden, många såkallade problembeteenden uppstår ofta pga att de inte får utlopp för sina naturliga! 

 

Berikning och Aktivering är två olika saker, Aktivering är något vi ägare hittar på så som olika hundsporter osv, Berikning är något hunden gör naturligt! 

 

Berikning ska alltid vara frivillig och aldrig för mycket då detta kan i sin tur leda till stress. Vi kan med enkla medel berika våra hundars liv genom att se vad ursprungshundens naturliga beteenden var och genom att se vilken ras vi har och just den rasens naturliga beteenden. Vilken ålder och kön hunden har och vilka förutsättningar och framförallt just denna individs behov.  

 

Olika beteenden; Ät-, Jakt-, Rörelse-, Samarbete-, Vilo-, Kroppsvårds-, Revir-, Sex-, och Socialabeteenden

 

Ätbeteenden är oftast ett högmotiverande beteende, släng ur maten på en gräsmatta eller i skogen eller genom att stoppa in det i olika bollar, trasor, osv så hunden får slita, leta, gnaga, söka och jobba för sin mat. Lägg i andra saker i maten som exempelvis hela morötter, sallad eller vad som helst som inte är farrligt för hunden, lägg även i saker som hunden inte tycker om så den får sortera sin mat. 

 

Lek är också ett högmotiverat beteende, låt hunden leka och integrera sig med andra hundar, hunden är ett uttrycksfullt djur som använder kroppssignaler, dofter, läten osv för att kommunicera. Många "problemhundar" får sällan träffa eller leka med andra hundar och "tappar" sitt språk och hundarna får då svårt att förstå och läsa varann och rädsla och osäkerhet skapas. Hundmöten blir ofta problematiska när hunden inte får öva sig på sitt språk.

 

Hunden har även ett behov av vila och endel har ett behov av att "bädda", låt hunden ha filtar i korgen eller på golvet så den får krafsa, bära, slita och rulla ihop sig som den vill.  

 

Låt hunden gräva hål i gräsmattan (eller skaffa sandlåda) om den har behov av att gömma ben, pinnar, leksaker osv eller vill leta och äta rötter. 

 

Det finns oerhört många sätt att berika hunden på och det är ett ansvar som hundägare att ge dem den möjligheten, det är bara vår fantasi som begränsar oss. 

 

Fundera över just din hunds beteendebehov, skriv ner en lista på dem och sen en lista på hur du kan berika de beteenden som du anser att den inte får utlopp för och på det sättet kan du berika din hunds liv!

Om ni vill läsa mer om djurs beteenden rekommenderar jag er en bok av Per Jensen, professor i etologi, ”Djurens beteende …och orsakerna till det”

Aktivering är inte samma sak som berikning, aktivering kan vara lydnadsträning, rallymix, hjärngympaträningar, agillity m.m. Det är på många sätt liknande berikning men detta är inte medfödda behov men nog så viktiga att låta dem utöva dem.

Lek, lek och lek med era hundar! Många glömmer bort det och de flesta hundar älskar att leka med oss, denna lek ska inte förväxlas med lek med andra hundar den leken är väldig viktig för de sociala naturliga urbeteenden och leken med oss för vår nutida socialbeteenden med människan.