Berikning stimulerar naturliga beteenden, bara för att våra hundar inte lever i sin ursprungliga miljö betyder det inte att de inte har sina ursprungliga behov.  Berikningen bygger på att djuren ska få utlopp för sina medfödda beteenden, många såkallade problembeteenden uppstår ofta när de inte får utlopp för sina naturliga.

Berikning ska alltid vara frivillig och aldrig för mycket då detta kan i sin tur leda till stress.

Vi kan med enkla medel berika våra hundars liv genom att först se vilken ras vi har och just den rasens naturliga beteende, vilken ålder och kön hunden har och vilka förutsättningar och framförallt just denna individs behov.

Vilka är just din hunds högmotiverande beteende? Ät-, Jakt-, Rörelse-, eller Samarbetesbeteende. Det finns även andra beteenden som Vilo-, Kroppsvårds-, Revir-, Sex-, Sociala- och Yngelvårdsbeteenden. Att berika beteenden är inte samma sak som att aktivera hunden.

Ätbeteende är oftast ett högmotiverande beteende, släng ut maten på en gräsmatta eller i skogen eller genom att stoppa in det i olika bollar, trasor osv så hunden får slita, leta, gnaga och jobba för sin mat. Lägg i andra saker i maten som exempelvis hela morötter, hela råa ägg, hela kokta ägg, sallad eller vad som helst som inte är farligt för hunden. Lägg i saker den tycker om och även saker den inte tycker om så det får sortera sin mat. Hunden har också ett behov av vila och en del har ett behov av att ”bädda”, låt hunden ha filtar i korgen eller på golvet så den får krafsa, bära och slita och rulla ihop sig som den vill. Låt hunden gräva hål i gräsmattan (eller skaffa en sandlåda) om den har behov av att gömma ben eller leta rötter. Det finns oerhört många sätt att berika hunden på och det är ett av vårt ansvar som hundägare att ge dem den möjligheten.

Om ni vill läsa mer om djurs beteenden rekommenderar jag er en bok av Per Jensen, professor i etologi, ”Djurens beteende …och orsakerna till det”

Aktiveringär inte samma sak som berikning, aktivering kan vara lydnadsträning, hjärngympaträningar, spåra, söka, agillity m.m. Det är på många sätt liknande berikning men detta är inte medfödda behov men nog så viktiga att låta dem utöva dem.

Lek, lek och lek med era hundar! Många glömmer bort det och de flesta hundar älskar att leka med oss och låt dem leka med andra hundar så mycket som möjligt. Deras leklust hör till stora delar ihop med deras socialabeteenden.

• HundSjälen i Sverige • 070-64 300 07 •